Πλαίσιο Στήριξης

Ποια κατάσταση μας οδήγησε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα

Ο πόλεμος είναι ένα παγκόσμιο και ταυτόχρονα ένα σύγχρονο φαινόμενο, που μπορεί ο κίνδυνος της επέλευσής του να μην είναι πάντοτε ορατός αλλά υπάρχει, ειδικά στην εποχή μας που οι ισορροπίες είναι αρκετά εύθραυστες μεταξύ των κρατών ενώ παράλληλα επικρατεί ένας διάχυτος αναβρασμός διεθνώς, που δεν αποκλείει την εκτόνωση της έντασης μέσω πολεμικών συρράξεων σε ανύποπτο χρόνο. Ο λόγος που μας οδήγησε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι η προσπάθεια ανάδειξης της δράσης και του έργου των Διεθνών Οργανισμών και Οργανώσεων, που προσπαθούν διαρκώς να αποτρέψουν κάθε είδους σύρραξη και πολεμική σύγκρουση, που το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι αμέτρητες αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου, αφού προκαλεί θανάτους, τραυματισμούς του άμαχου πληθυσμού και των στρατιωτών, κατάρρευση της οικονομίας, στασιμότητα ή και οπισθοδρόμηση στο πεδίο του πολιτισμού και της ανάπτυξης του εκπαιδευτικού συστήματος, μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω της χρήση χημικών και πυρηνικών όπλων, εξάπλωση των επιδημιών και εμφάνιση νέων ασθενειών, υλικές ζημιές, ανεργία, πλήγμα στις εμπορικές σχέσεις και στη γεωργία, εμφάνιση λοιμού για εκείνους που ζουν σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά και για όσους ζουν σε χώρες που ο πόλεμος άφησε πίσω του ερείπια και καταστροφές, την ανάγκη να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και πλέον ως πρόσφυγες να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον κάπου αλλού. Επίσης, επειδή στις μέρες μας, που είναι σε έξαρση το προσφυγικό ζήτημα, οι μαθητές σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα συναναστρέφονται μαθητές που έφυγαν από την πατρίδα τους αναζητώντας μια ασφαλή χώρα να ζήσουν, μακριά από πολέμους, είναι ανάγκη να γνωρίζουν τις συνθήκες που βίωσαν οι μαθητές αυτοί, τα τραύματα που μπορεί να έχουν μέσα τους και τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν, ώστε να τηρούν απέναντί τους συμπεριφορά που τους αξίζει και όχι άδικη και ρατσιστική. Οι μαθητές, γνωρίζοντας τις συνθήκες του πολέμου, με τη βοήθεια της συγκεκριμένης Ιστοεξερεύνησης και όλα όσα αυτός αφήνει στο πέρασμά του, θα είναι σε θέση να κατανοήσουν όσα βιώνουν οι άνθρωποι σε μια εμπόλεμη κατάσταση και θα αποδεχτούν τους άλλους, ώστε να ζήσουν όλοι μαζί βιώσιμα μέσα στην κοινωνία. Και φυσικά μέσω αυτής της μαθησιακής διαδικασίας οι μαθητές θα μπορέσουν να αποκτήσουν την νέα γνώση, να συνειδητοποιήσουν την αξία της ειρήνης και την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι αναφορικά με την εξασφάλισή της, με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο.


Που απευθύνεται

Το μάθημα αυτό απευθύνεται στους μαθητές της Στ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και αυτό διότι το συγκεκριμένο θέμα που αναπτύσσεται στο υλικό μας εντάσσεται στο αναλυτικό πρόγραμμα της συγκεκριμένης τάξης και ηλικιακής ομάδας (11-12 ετών) και μάλιστα σε δύο γνωστικά αντικείμενα. Το ένα είναι το μάθημα της «Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής» (4η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «Το άτομο και η Διεθνής Κοινότητα») και το άλλο είναι το μάθημα της «Γλώσσας» (Ενότητα 17 «Πόλεμος και Ειρήνη»). Επίσης μπορεί να απευθυνθεί σε δευτερεύον επίπεδο ακόμη και στους εκπαιδευτικούς, που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο υλικό, παράλληλα με αυτό που διδάσκουν και απαιτεί το αναλυτικό πρόγραμμα, προκειμένου να κάνουν τη μαθησιακή διαδικασία πιο ενδιαφέρουσα και ελκυστική για τους μαθητές, μέσω και της χρήσης των ΤΠΕ.


Προαπαιτούμενα ή βασικές προϋποθέσεις

- Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του Δημοτικού θα πρέπει να ξέρουν να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να γνωρίζουν τη διαδικασία της πλοήγησης και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναζητήσουν μια πηγή στο διαδίκτυο.

- Να ξέρουν να γράφουν ένα κείμενο στον υπολογιστή και ειδικότερα να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Word, το PowerPoint, την εφαρμογή του Movie maker, ώστε να καταγράψουν τις απαντήσεις τους και να δημιουργήσουν βίντεο με εικόνα και ήχο.

- Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, να πειθαρχούν, να σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, να επιδιώκουν το διάλογο, να κάνουν υποχωρήσεις όταν χρειάζεται.

- Θα πρέπει να διαθέτουν, ως ένα βαθμό, κριτική σκέψη ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν το τι συμβαίνει στον κόσμο που ζουν αλλά και την ευθύνη τους στο πλαίσιο της ομάδας.

- Να γνωρίζουν οι μαθητές για την ύπαρξη των Διεθνών Οργανισμών και των Οργανώσεων, ώστε να κατανοήσουν αμέσως το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν και να μπορέσουν στη συνέχεια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του υλικού που θα τους δοθεί.

- Απαραίτητο είναι στην τάξη να υπάρχει τουλάχιστον ένας Η/Υ για κάθε ομάδα αλλά και πρόσβαση στο διαδίκτυο.


Δεξιότητες που αναπτύσσονται στη συγκεκριμένη εργασία

Μέσα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό και τον τρόπο οργάνωσής του, οι μαθητές θα αποκτήσουν τις εξής δεξιότητες:

- Θα αναπτύξουν αφενός την κριτική τους σκέψη αλλά και τον κριτικό αναστοχασμό, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα του προβλήματος του πολέμου αλλά και το πόσο επίκαιρο θέμα συνιστά και αφετέρου την ενσυναίσθηση και συνυπευθυνότητά τους, μέσα από την προσπάθειά τους να βρουν λύσεις στο παγκόσμιο αυτό φαινόμενο και τις δυσάρεστες συνέπειές του στις ανθρώπινες κοινωνίες.

- Μέσω του μαθητοκεντρικού και ομαδοσυνεργατικού στυλ μάθησης της συγκεκριμένης μαθησιακής διαδικασίας οι μαθητές, συμμετέχοντας ενεργά, θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, το ομαδικό και συνεργατικό πνεύμα, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την οικοδόμηση ιδεών και νέων γνώσεων, αναλύοντας, συνθέτοντας, συγκρίνοντας και αξιολογώντας την πρότερη γνώση τους με εκείνες τις γνώσεις που απέκτησαν από το εκπαιδευτικό υλικό.

- Επίσης οι μαθητές θα αναπτύξουν την ικανότητά τους να διαλέγονται, να επικοινωνούν μεταξύ τους, να υποχωρούν όταν χρειάζεται, να σέβονται την διαφορετική άποψη και να πειθαρχούν.

- Θα εξασκήσουν και θα αναπτύξουν περαιτέρω την δεξιότητα της συνδεσιμότητας αλλά και της χρήσης των ΤΠΕ, αφού το εκπαιδευτικό υλικό απαιτεί χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αναζήτηση πηγών και χρήση του διαδικτύου.

- Δίνοντας έμφαση στην αξία της ειρήνης και στο μαθησιακό στόχο του «Μαθαίνω να ζούμε μαζί βιώσιμα», οι μαθητές θα καταφέρουν να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να ζουν αρμονικά σε μια κοινωνία, όπου δε θα υπάρχουν διακρίσεις και συγκρούσεις μεταξύ τους και όπου θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ένα προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον και θα το επιδιώκουν για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

- Έχοντας πλέον ολοκληρωμένη γνώση για τις συνθήκες που βιώνουν οι άνθρωποι σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και εκείνοι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, προς αναζήτηση μιας πιο ασφαλούς χώρας για να ζήσουν, θα σταματήσουν να εκδηλώνουν ρατσιστικές τάσεις απέναντι σε πρόσφυγες, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαφωνίες και συγκρούσεις που πιθανόν θα επέρχονταν.

- Συνειδητοποιώντας την συνυπευθυνότητά τους θα μάθουν να κινητοποιούνται, να αναλαμβάνουν δράση, προσπαθώντας να μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους ή στους συμμαθητές τους το μήνυμα της ειρήνης και στηρίζοντας με τις πράξεις τους το έργο των Διεθνών Οργανισμών και Οργανώσεων για την αποτροπή των πολέμων και των επιπτώσεών τους στη ζωή των ανθρώπων.


Σκοπός

Σκοπός των μαθητών είναι να κατανοήσουν έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου του πολέμου αλλά και των δυσάρεστων συνεπειών που αυτός επιφυλάσσει στις κοινωνίες και δεν είναι άλλος από τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Διεθνείς Οργανώσεις και Οργανισμοί, στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς.


Στόχοι

• Να κατανοήσουν οι μαθητές το μέγεθος και τη σοβαρότητα του παγκόσμιου προβλήματος του πολέμου, τις αιτίες που τον προκαλούν, τις καταστρεπτικές συνέπειες που επέρχονται από την κήρυξή του.

• Να αντιδιαστέλλουν τα αρνητικά χαρακτηριστικά, που συγκεντρώνει ο πόλεμος, με τα θετικά στοιχεία και οφέλη που έχει να προσφέρει σε μια κοινωνία η ειρήνη και η ασφάλεια.

• Να αντιληφθούν την αξία της ειρήνης και να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό θα ήταν να αναλάμβαναν οι ίδιοι δράση προκειμένου να μεταδώσουν όσα έμαθαν και σε άλλους ανθρώπους, που αγνοούν το πρόβλημα, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να συνδράμουν τελικά, με τα μέσα που διαθέτουν, στην επίλυσή του.

• Να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους.

• Να μάθουν να αναλύουν, συνθέτουν, συγκρίνουν, αξιολογούν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει, αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη.

• Να μάθουν να οικοδομούν νέα γνώση, σκεπτόμενοι μόνοι τους τρόπους επίλυσης του προβλήματος του πολέμου.

• Να «Μαθαίνουν να ζουν μαζί βιώσιμα», συνειδητοποιώντας πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να ζουν αρμονικά σε μια κοινωνία, όπου δε θα υπάρχουν διακρίσεις και συγκρούσεις μεταξύ τους και όπου θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ένα προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον.

• Να συνειδητοποιήσουν πως στο μέρος που τους αναλογεί είναι και εκείνοι υπεύθυνοι για το μέλλον τους και για το κατά πόσον θα συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά και να απολαμβάνουν τα οφέλη της ασφάλειας και της ειρήνης.




Οργάνωση της τάξης

Για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων απαιτείται ο χωρισμός της τάξης σε ομάδες. Η κάθε ομάδα, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 άτομα, ώστε να επιτευχθεί καλύτερα η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Οι μαθητές της κάθε ομάδας θα πρέπει να οργανωθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να κάθονται όλοι μαζί γύρω από τον υπολογιστή και να μπορούν να έχουν οπτική επαφή με το διδακτικό υλικό που τους διατίθεται. Όλοι οι μαθητές της κάθε ομάδας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της μελέτης του υλικού, ώστε αφού διαβάσουν και κατανοήσουν το περιεχόμενο του κάθε βήματος, να συλλέξουν στην συνέχεια τις πληροφορίες και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των εργασιών τους από κοινού.


Υλικοτεχνική υποδομή

Κάθε ομάδα, θα πρέπει να έχει στη κατοχή της ένα Η/Υ και να είναι εφικτή η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επομένως απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν οπτική επαφή με τις δραστηριότητες που θα υλοποιήσουν κατά τη μαθησιακή διαδικασία.


Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License